Wednesday, September 9, 2009

KURANG AJAR?

Bluehope tertarik dgn isu bkaitan hubungan di antara Malaysia dan Indonesia yg semakin panas. Salah kita kah atau salah mereka?

Petikan aritikel dari satu laman web Indonesia:

Malaysia ini makin lama memang makin kurang ajar, mulai dari mencuri lagi kroncong Terang Bulan Terang di kali dijadikan lagi kebangsaannya, mencuri lagu-lagu Indonesia diakui sbg lagu Malaysia spt lagu Gelang sipatu gelang dll, mencuri desains batik Indonesia diakui batik Malaysia, mencuri Sipadan dan Ligitanb, pencurian kayu-kayu di perbatasan dan pencurian-pencurian lain, menganiaya tki-tki dan sekarang menaniaya wasit karate kita. Malaysia yang SOMBONG DAN KURANGAJAR.

Adakah kita marah bila membaca artikel seperti ini? Mungkin marah tapi mari kita berfikir di mana kah kebenaran petikan ini.

4 comments:

ISAC said...

Salam bro,

Nak mencari salah orang lain senang bro...Contohnya dipihak kita pula kita boleh mengatakan;

1) Saban tahun negara kita akan berjerebu disebabkan pembakaran ladang2 secara terbuka di indonesia. Adakah kita dibayar ganti rugi ? Tidak bukan? Jika di Kanada, akibat pencemaran udara oleh kilang-kilang dari Amerika Syarikat (oleh faktor geografi - Udara hempshire Utara bertiup ke utara), mereka telah terpaksa membayar kepada Kanada puluhan juta setiap tahun.

2) Banyak syarikat Malaysia yang kehilangan ladang2 mereka kerana kerajaan tempatan di sana sesetengahnya mengeluarkan geran individu kepada rakyaat tempatan sedangkan tersebut telah di "jual" kepada syarikat2 di Malaysia.

3) Kadar jenayah yang tinggi di Malaysia, hampir separuh (terutamanya jenayah rompak dan ragut) di sumbangkan oleh rakyaat Indonesia.

4) Kebanjiran karya2 seni dari Indonesia menjadikan karya2 tempatan merempat di bumi sendiri. Market kita hanyala 10% dari market di negara Melayu/Islam terbesar di dunia. Jestru itu pasti karyawan2 kita menghadapi masalah untuk bertahan.

5) Walaupun pembantu2 rumah Indonesia membantu kita tetapi peratusan mereka yang "mendera" majikan juga adalah tinggi, sila rujuk laboran polis pembantu rumah lari dari rumah majikan mengandung ketika bekerja dan lain2.

Saya rasa ada banyak lagi mungkin bro boleh fikirkan sendiri. Wassaallam.

bluehope said...

Jiran Bluehope pernah ada masalah dgn pbantu rumah mereka. Baru 2 minggu bkerja, pastu sakit2 dan dpt buat apa2 kerja rumah. Dibawa ke klinik dan disahkan mgandung 6 minggu. Pastu dia nak tuduh suami jiran merogolnya. Baru keje 2 minggu tapi mgandung 6 minggu! Logik ke? Check dgn ajen nya, rupa2 dia termengandung masa di kpg, lari ke Malaysia bawak diri. Ape kejadah nyer!

ISAC said...

Tau pun....

Kawan punya orang gaji pun sama dari 5 orang 3 mengandung. Nasib baik lah tak ditudunnya kawan. Kalau tak kenan usung tilam pulak...:)

Dia orang ni masa kat Tanjung Pinang dia orang enjoy...

ISAC said...

Sila ziarah blog kawan; http://bumiyang.blogspot.com/2009/09/islam-bukan-hanya-retorik-politik-parti.html